zondag 24 maart 2013

grote modderkruiper




bij een afvissing wegens werkzaamheden is de grote modderkruiper aangetroffen.

Snoek eet snoek





Bij een visserijkundig onderzoek zijn veel mooie vissen bovengekomen, waaronder een snoek van 95 cm die een soortgenoot heeft verschalkt.

zondag 10 maart 2013

mooie vissen bij visserijkundig onderzoek




394 karpers gered



In een polder zijn 394 karpers gered, de vissen zijn erg mager en door achterstallig onderhoud van de sloten dreigden ze te stikken in de bagger.

zondag 3 maart 2013

Ik wil alleen maar zwemmen, datakal op TV

 

 

Ik wil alleen maar zwemmen

Publicatiedatum : 27 februari 2013
Op zondag 3 maart komt de documentaire "Ik wil alleen maar zwemmen" vanaf 18.00 uur op RTV West. Deze documentaire laat zien wat onder andere het hoogheemraadschap van Rijnland samen met andere partijen doet om de toestand van de vis te verbeteren.
De STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek voor de Waterbeheerder) komt kort aan het woord. Naast glasaalmonitoring en palingintrek bij Katwijk, komen beroepsvissers aan het woord, wordt aandacht besteed aan onderzoek naar de visstand in duinen door een adviesbureau. Het gezamenlijk meerval onderzoek met Sportvisserij Nederland, waarom we een passage aanleggen bij gemaal Halfweg en waarom natuurvriendelijke oevers belangrijk zijn passeren tevens de reveu. Twee animaties laten zien hoe de uittrek en intrek van vis plaatsvindt bij de gemalen. Een aantal collega's komt aan het woord. Kortom een leuke ontdekking hoe verschillende partijen samenwerken om een goede toestand voor het huis van de vis en de vis te bereiken.

Waar gaat de documentaire over!

Net als vogels trekken vissen in het voorjaar en najaar naar andere gebieden: om voedsel te zoeken en zich voort te planten. Vissen moeten migreren om te overleven. Dat doen ze al sinds mensenheugenis en ver daarvoor.
Maar in onze tijd heeft de natuur onder water zwaar te leiden: er is bijna geen vismigratie meer in Nederland. Waar vroeger honderdduizenden zalmen van zee naar land trokken, zijn we nu blij met een paar honderd.  Waar glasaaltjes met miljoenen het land in kwamen, sterven ze nu voor de kust omdat ze niet door de zeesluizen komen. De polderslootjes van West Nederland waren een plek waar een overvloed aan vissen als paling leefde: maar dat is niet meer zo. Vissen komen vrijwel niet meer aan op de plekken waar ze thuishoren. En veel soorten dreigen hierdoor voorgoed uit ons land te verdwijnen.
De oorzaak ligt bij de talloze sluizen, stuwen en gemalen die op de trekroute liggen. Aangelegd om het water in ons natte landje te beheren, liggen ze hopeloos in de weg voor de vissentrek. Hierdoor kunnen vissen de gebieden waar ze thuishoren niet meer bereiken. Gelukkig begint het tij te keren en zetten vooral de waterschappen zich in om vissen weer op weg te helpen. Zo worden bij Katwijk en Halfweg bijzondere constructies bedacht om vissen langs het gemaal te loodsen en tellen beroepsvissers de vissen die het land in- en uit willen trekken.
In de film "ik wil alleen maar zwemmen..." gaan we op zoek naar de vissen die in Nederland te vinden zijn en komen we alles te weten over het wonderlijke fenomeen van de vissentrek.

vrijdag, 01 maart 2013
Hengelsportvereniging De Vroegte Wint krijgt signalen van sportvissers dat de visstand achteruit loopt. Om dit met zekerheid te zeggen heeft de vereniging een visserijkundig onderzoek laten uitvoeren door Sportvisserij Nederland in de vijvers binnen de gemeente.
 
                                  Verrassing en teleurstelling in de visstand vijvers Heiloo
 
Ondanks dat Sportvisserij Nederland het adviesrapport nog moet schrijven, zijn er al een paar opvallende zaken die tijdens het onderzoek naar boven kwamen. Zo zijn de duikers die de vijvers met elkaar verbinden dichtgeslibd, en zijn er enkele vijvers waar vrijwel geen vis is gevangen. Ook valt het karperbestand tegen in Heiloo, ondanks dat er een aantal mooie karpers zijn gevangen.
Toch kwamen er ook een aantal mooie verrassingen uit de vijvers van Heiloo. Denk bijvoorbeeld aan dikke bakken van brasems (over de 60 cm), grote zeelt en een mooie snoekbaars van over de 50 cm.

Hieronder een impressie van het visserijkundigonderzoek:

Er is zowel elektrisch als met een zegen gevist.
Dikke bakken van brasems.
Dikke bak van 62cm.
Meten is weten.
Zeelt blijft altijd een mooi vis.
Drie karpers in één vijver is niet veel....
Deze vijver onthulde een mooie verrassing
 
voor meer informatie zie: sportvisserijmidwestnederland