maandag 5 september 2011

Eendjes voeren...

 

 

Eendjes voeren slecht voor eend en water

Vindt u het zonde om uw broodrestanten weg te gooien? Voer het in ieder geval niet aan de eendjes. Hoe goed het ook bedoeld is, de eend is er niet bij gebaat. Integendeel; hij wordt er lui, dik en ziek van. Bovendien leidt het tot vermindering van de waterkwaliteit met alle negatieve gevolgen van dien.

Lui, dik en ziek

In het water kunnen eenden en andere watervogels zelf voldoende natuurlijk voedsel vinden. Het is dus niet nodig om ze brood en andere voedselresten te voeren. Ze kunnen er zelfs dood van gaan. Door het voeren, gaan de dieren zelf niet meer op zoek naar voedsel. Hierdoor krijgen ze minder beweging en worden ze lui, dik en ziek. Ook zijn brood en andere voedselresten voor eenden en watervogels ongezond. Een groot deel van de dieren sterft vroegtijdig omdat ze ziek of te dik zijn of een tekort aan vitaminen, kalk en mineralen hebben. Normaal kan een eend 29 jaar worden, maar de meeste stadseenden die regelmatig gevoerd worden, worden niet ouder dan twee jaar.

Blauwalg

Ook de waterkwaliteit gaat achteruit. Het brood en de overtollige voedselresten zorgen voor een te veel aan voedingsstoffen in het water. In voedselrijk water ontwikkelen algen zich goed. Ook de blauwalg. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Bij aanraking en inname van deze giftige stof, kunnen mens en dier last krijgen van bijvoorbeeld huidirritatie, duizeligheid en maag- en darmklachten. Ook zorgen blauwalgen ervoor dat het water troebel wordt en gaat stinken. In troebel water is minder licht beschikbaar, waardoor waterplanten en ‘goede’ algensoorten verdwijnen. Met het verdwijnen van goede algen zakt het zuurstofgehalte in het water. Hierdoor kunnen vissen en andere waterdieren stikken. Ook kan het tekort aan zuurstof in het voedselrijke water botulisme veroorzaken. Botulisme is een bacterie die gif aanmaakt. Het gif kan bij eenden, vissen en andere dieren verlammings- en verstikkingsverschijnselen veroorzaken en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Dierenasiel of kinderboerderij

Wat dan te doen met het brood dat over is? Het beste blijft natuurlijk om zo in te kopen of te bakken dat al het brood of ander eten op gaat. Is er toch regelmatig brood of groenteafval over, dan heeft bijvoorbeeld het dierenasiel, een kinderboerderij of een boer interesse. Daarnaast blijft de groene gft-container een verantwoorde manier om voedselresten kwijt te raken.

bron: Rijnland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten