donderdag 29 maart 2012

MOOIE GROTE VISSEN IN OUDORP TE ALKMAAR

Sportvisserij Nederland heeft 27 en 28 maart in samenwerking met het Clusius College een visserijkundig onderzoek gedaan. Het onderzoek vond plaats in Oudorp te Alkmaar. Het Zwijnsmeertje en de omliggende wateren zijn onderzocht. HSV Alkmaar huurt deze wateren en heeft deze ingebracht in de federatieve lijst van viswateren. Je kan hier dus vissen met een VISpas van een hengelsportvereniging aangesloten bij Sportvisserij MidWest Nederland.
Mooie grote vissen in Oudorp te Alkmaar
De bakken staan klaar voor de vis.
Gevangen vis opmeten.
27 maart is het Zwijnsmeertje bemonsterd. Dit water is heel populair onder de karpervissers en is kort geleden geheel uitgebaggerd. Het diepste punt van het meertje is nu meer dan drie meter. Het baggeren heeft zijn positieve uitwerking gehad op de visstand. Zo zijn er tijdens het onderzoek vele mooie grote zeelten gevangen. Ook is er veel blankvoorn en snoekbaars gevangen en een enkele karper. Wat opviel gedurende de bemonstering was de aalscholverschade op de vissen.

Mooi gekleurde zeelt.
Schubkarper.

28 maart zijn de wateren rondom het Zwijnsmeertje bemonsterd. Deze wateren zijn niet gebaggerd, waardoor het water nu vrij ondiep is. Dit was ook meteen duidelijk terug te zien in de visstand. Zo is hier maar een enkele zeelt gevangen en is hier meer brasem gevangen. Wel kwamen hier enkele mooi karpers en kleine ruisvoorntjes boven water. Ook waren er enkele kleine snoekjes en een mooie grote snoek van 90 cm uit (zie foto) gevangen.

Twee kleine snoekjes.
Snoek van 90cm.


Een bak vol brasem.
Vis is weer netjes teruggezet.

Wat nu al duidelijk is dat de wateren in Oudorp voor iedere sportvisser wat te bieden heeft. Zo kan je op het Zwijnsmeertje gericht op zeelt en snoekbaars vissen en zijn er in alle wateren mooie karpers te vangen. Voor de snoekvisser kan je in de omliggende wateren meer dan goed terecht. Dus mocht je hier in de buurt zijn, dan is het meer dan de moeite waard om hier je hengel een keertje uit te gooien.


Alkmaar ruikt naar vis...


zondag 25 maart 2012

fuikbemonstering in testfase al succesvol!



Bij het uittesten van een visdichte fuikbemonstering is in de testfase binnen 5 minuten al en aardige hoeveelheid vis gevangen!

parasieten



Veel vis op slecht onderhouden water geeft veel parasieten de kans om de visstand dermate aan te tasten!

veel aandacht visserijkundig onderzoek





jong geleerd, oud gedaan.

zondag 18 maart 2012

veel dode vissen





Voorjaarssterfte heeft helaas weer massaal toegeslagen onder de karpers! Mede dankzij achterstallig onderhoud van het watersysteem is er 350 kg aan karper doodgegaan in de polder. 

snoek eet snoek




zij was gewaarschuwd!

karper!





Bij een visserijkundig onderzoek met een zegen zijn veel karpers gevangen!

visserijkundig onderzoek





Mooie karpers gevangen en de lente is begonnen!

vismeting in Almere


Sportvisserij Nederland houdt vismeting in stadswater



ALMERE/TAMAR DE VRIES - Blankvoorntjes van twaalf, dertien centimeter zwemmen er héél veel in het stadswater van Buiten. Verder veel brasem, kolblei, pos en baars. Maar er zitten ook echte joekels van zoetwatervissen.
,,We hebben net een karper van 73 centimeter en elf pond gehad en drie snoeken waarvan de grootste 57 centimeter was’’, vertelt Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland. En dan was het visserijkundig onderzoek vanmorgen nog maar een uur op gang. Het onderzoek wordt gedaan op verzoek van Hengelsportvereniging Ons Genoegen. ,,We willen graag weten hoe de visstand zich ontwikkeld heeft na de baggeractiviteiten in 2011 en twee strenge winters’’, vertelt Jos Holla, voorzitter beheerscommissie wateren Almere van Ons Genoegen.
Met een sleepnet achter een bootje varen de mannen van Sportvisserij Nederland door het water langs de Moskoustraat. De vissen worden in grote tonnen geschept en op land gemeten, gewogen en snel in een leefnet gedeponeerd.
,,Deze metingen worden met opzet in de winter gedaan, want dan is het water koud en zijn de vissen minder beweeglijk’’, aldus Holla. De grote exemplaren gaan in een bak waar verdoving door het water zit, om te voorkomen dat de dieren erg gaan spartelen. ,,Straks gaan we elektrisch vissen’’, zegt De Laak. ,,Het water wordt kort onder stroom gezet, waardoor de vissen versuft raken.’’ Deze werkwijze wordt vooral in rietkragen gebruikt om de vissen die zich daar schuilhouden te kunnen vangen en meten. De Laak vindt dat er een ’redelijke hoeveelheid’ vis en ook behoorlijk wat jonge vis is. Holla plaatst over een paar dagen een verslag over de meting op www.hsvog.nl/bcwa

dinsdag 6 maart 2012

Rivierdonderpad



Vandaag zijn er bij een bemonstering met electro vissen een aantal rivierdonderpadden aangetroffen!

zaterdag 3 maart 2012

Welke vis laat zich dan ook vangen met zo`n "patatzakje"?

Een erg karige manier van bemonsteren...

Foto Peter van Aalst

Onderzoekers vissen mis bij gemaal Den Helder


DEN HELDER, HET NIEUWE WERK - Vissers die blij zijn dat ze niks vangen. Dat gekke fenomeen deed zich maandag voor bij gemaal De Helsdeur.
Onderzoekers van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drie andere waterschappen langs de Waddenkust doen de komende drie jaar onderzoek naar vismigratie: welke vissen willen wanneer langs welke barrière als een sluis of gemaal? ,,Als je weet wanneer vissen zich aandienen’’, verklaart ecoloog Rik Beentjes, ,,kun je daar op inspelen met wanneer je een gemaal aanzet, bijvoorbeeld.’’

Alles om te voorkomen dat de vis er als kibbeling uit komt. Afgaande op de peiling van maandagochtend, loopt het prima zo. Keer op keer lieten de onderzoekers hun kruisnet zakken, maar geen vis die zich liet vangen. Hans Roodzand, ook ecoloog: ,,Eigenlijk is dit een goed teken. Het lijkt er op dat de ’brievenbussen’ hun werk doen.’’

van sportvisserij nederland