zondag 18 maart 2012

vismeting in Almere


Sportvisserij Nederland houdt vismeting in stadswater



ALMERE/TAMAR DE VRIES - Blankvoorntjes van twaalf, dertien centimeter zwemmen er héél veel in het stadswater van Buiten. Verder veel brasem, kolblei, pos en baars. Maar er zitten ook echte joekels van zoetwatervissen.
,,We hebben net een karper van 73 centimeter en elf pond gehad en drie snoeken waarvan de grootste 57 centimeter was’’, vertelt Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland. En dan was het visserijkundig onderzoek vanmorgen nog maar een uur op gang. Het onderzoek wordt gedaan op verzoek van Hengelsportvereniging Ons Genoegen. ,,We willen graag weten hoe de visstand zich ontwikkeld heeft na de baggeractiviteiten in 2011 en twee strenge winters’’, vertelt Jos Holla, voorzitter beheerscommissie wateren Almere van Ons Genoegen.
Met een sleepnet achter een bootje varen de mannen van Sportvisserij Nederland door het water langs de Moskoustraat. De vissen worden in grote tonnen geschept en op land gemeten, gewogen en snel in een leefnet gedeponeerd.
,,Deze metingen worden met opzet in de winter gedaan, want dan is het water koud en zijn de vissen minder beweeglijk’’, aldus Holla. De grote exemplaren gaan in een bak waar verdoving door het water zit, om te voorkomen dat de dieren erg gaan spartelen. ,,Straks gaan we elektrisch vissen’’, zegt De Laak. ,,Het water wordt kort onder stroom gezet, waardoor de vissen versuft raken.’’ Deze werkwijze wordt vooral in rietkragen gebruikt om de vissen die zich daar schuilhouden te kunnen vangen en meten. De Laak vindt dat er een ’redelijke hoeveelheid’ vis en ook behoorlijk wat jonge vis is. Holla plaatst over een paar dagen een verslag over de meting op www.hsvog.nl/bcwa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten